Het Afweken van Postzegels

Het is niet verstandig alle postzegels die U binnen krijgt van de opmslag af te weken.

In principe is een zegel op stuk namelijk veel interessanter voor verzamelaars omdat dit laat zien hoe de zegels werden gebruikt.

Sommige zegels werden heel weinig solo op brief gebruikt, omdat het tarief nauwelijks voorkwam daarom laat U bijzondere poststukken, zoals aangetekende stukken, speciale zendingen beter intact.

Afweken lijkt heel simpel. U neemt de postzegels, knipt ze van de enveloppe en gooit ze in water. Heel belangrijk is , nooit meer zegels tegelijk afweken als U in een klein halfuur kunt verwerken. Een ruime handvol is meer dan voldoende. De reden hiervoor is dat de zegels niet te lang in het water mogen blijven liggen, dit kan de papierstructuur en de inkt beÔnvloeden.

Voor U de zegels in het water gooit, haalt U alle zegels ertussenuit die op een gekleurde omslag zitten. Deze gekleurde omslagen willen wel eens de kleurstof in het water achterlaten wat kan leiden tot verkleurde postzegels, en dat willen we niet.

Nu zorgt U voor een schaaltje handwarm water voor het afweken. in dit schaaltje legt U de zegels die U gaat afweken. U laat het water een paar minuten zijn werk doen en haalt dan de afgeweekte zegels er tussenuit.

Eerst laat U de zegels aan de rand van het schaaltje netjes uitdruppelen, om het overtollige water te verwijderen. Daarna legt U ze op een keukenrol papier of handdoek om verder vocht van de zegels weg te nemen. Aansluitend doet U de zegels in een droogpers, droogboek of tussen droge velletjes glad absorberend papier. Deze legt U onder druk (om krullen te voorkomen) voor een dag of drie.

Daarna kunt U ze in een album opbergen waardoor ze geen kans krijgen om alsnog te krullen.


Bron: World Wide Web 2013


Wat te doen met zelfklevers?

Inmiddels zijn er al heel veel landen met zelfklevende zegels. Sommige kunt U nog wel gewoon afweken, maar voor veel zegels moet U wasbenzine en talkpoeder gebruiken. Ook BelgiŽ en Nederland hebben de afgelopen jaren van dit soort zegels uitgegeven.

Soms een vervelende karwei, maar aan de andere kant krijgt U de zegels puntgaaf in Uw album en dat vinden we ook heel veel waard maar hoe gaan we nu te werk?


Bij het uitvoeren van bovenvermlede werkwijzen dient U volgende veiligheids tips in acht te nemen,


Bron: World Wide Web 2013