Het Bewaren van Postzegels

De juiste opslagmethode en een goede verzorging van de verzameling is voor iedere verzamelaar, van groot tot klein, belangrijk.

Er zijn verschillende opslagmethodes zoals doosjes, envelopes, insteekboeken en albums.

Het allermooist is wanneer zegels meteen in een album of insteekboek kunnen worden opgenomen maar helaas is dit nooit ideaal omwille van tijdsgebrek en kunnen de zegels een tijdelijk onderkomen vinden in enveloppen en doosjes.

Daarom zijn doosjes en envelopes vooral gebruikelijk wanneer je nieuwe postzegels hebt verkregen. Ga vooral overwogen en ordelijk te werk bij het voorlopig bewaren van postzegels. Selecteer zorgvuldig en verwijs beschadigde exemplaren onverbiddelijk naar de prullemand.


Insteekboeken zijn vooral gebruikelijk voor als Uw verzameling nog niet echt vast ligt of als deze veel verschillende motieven of landen bevat. Elk blad bestaat uit stevig karton waarop aan twee zijden stroken van pergamijn of van plastic zijn geplakt, waarachter postzegels kunnen worden ingestoken.

Vaak heeft een insteekboek pergamijn tussenbladen. Dit moet voorkomen dat de postzegels van twee tegenover elkaar liggende bladzijden aan elkaar blijven haken en daardoor zouden kunnen beschadigen.


Heb je echt Uw oog laten vallen op bepaald land dan kan je hiervoor een voordrukalbum, of kortweg album, gebruiken.

In de eerste plaats zijn dat de postzegelalbums voor uw landenverzameling(en). Deze worden dan jaarlijks aangevuld met voorbedrukte supplementen die het album beetje bij beetje vervolledigen.

Een belangrijke opmerking hierover is dat het nog steeds de verzamelaars zijn die bepalen op welke manier(en) verzamelingen bewaard worden.


Bron: World Wide Web 2013


6 richtlijnen voor het succesvol bewaren van Uw postzegels.


Bron: World Wide Web 2013


Kortweg !

Een postzegelverzamelaar gaat dus met zorg om met zijn postzegels en doet ze vanzelfsprekend in een postzegelalbum. Worden de postzegels goed bewaard in een geschikte omgeving dan treed er bovendien minder snel papierschimmel en roestvorming op, want dit heeft natuurlijk ook een negatief effect op de waarde.


Bron: World Wide Web 2013