Sprookjes
Uitgifte Jaar | 2013 |
Aantal Platen | - |
Formaat | 60 x 163.4 mm |
Waarde | € 6.70 |
Velindeling | 10 Verschillende Postzegels |
Ontwerp | Marijke Meersman |
Beschrijving
Sprookjes zijn in oorsprong een mondeling overgeleverd volksverhaal dat gebruikmaakt van magie en fantasie. Het opent vaak met de woorden "Er was eens..." en speelt zich typisch af op een onbepaalde plaats in een onbepaald verleden.
Sprookjes behoren tot een oud literair genre en bevatten vaak een literair motief. In een of andere vorm komen sprookjes over de hele wereld voor met vergelijkbare elementen.
Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Via de orale traditie kregen zij de moraliserende verhalen mee. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.
Als genre zijn sprookjes nauw verwant aan de fabel. In mindere mate zijn ze verwant aan de legende, de mythe en de sage.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013
Duivel
De Duivel is de baas van de hel dit is het tegenovergestelde van de hemel en de plek waar alle kwade zielen van mensen heengaan. Hij wordt voorgesteld als een rode man met bokkenpoten, een geitenstaart en hoorntjes op zijn hoofd. Ook draagt hij vaak een drietand, een speer met drie punten. Hij zou de concurrent van God en zijn engelen zijn.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013
Trol
In de Scandinavische folklore zijn trollen bijzondere, meestal reusachtige en lelijke wezens. In vele verhalen komen ze voor waar ze dan heel oud zijn, erg sterk maar traag en suf. Soms eten ze mensen en verstenen ze in het zonlicht. Zij kunnen het geluid van kerkklokken niet verdragen en moeten daarom ver van de beschaving leven, in de bergen of in de verste wouden. Komen ze dan soms toch naar de mensengemeenschap dan is dat vooral om het kerkgelui te doen ophouden door grote rolkeien op kerkgebouwen te gooien.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013
Spook
Een spook is een vermeend verschijnsel dat in het volksgeloof doorgaans in verband wordt gebracht met de ziel of geest van een overleden persoon die niet tot rust kan komen. Geloof in spoken is gebaseerd op de oude gedachte dat een menselijke geest kan worden gescheiden van het lichaam en kan voortbestaan na de dood van het lichaam. De plaats waar de geest van de overledene rondspookt, associeert deze met een sterke emotie die hij in het verleden onderging, zoals wroeging, angst, of de verschrikking van een gewelddadige dood.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013
Tovenaar
Een tovenaar of magiër is iemand van wie gezegd wordt dat hij kan toveren, en dus magie gebruikt. Ofwel beschikt hij zelf over bovennatuurlijke krachten, ofwel kan hij bovennatuurljke krachten aanroepen om iets te doen. Dat aanroepen doet hij met toverspreuken, rituelen en gebaren.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013
Heks
Een heks is volgens het volksgeloof iemand die in contact treedt met boze machten, waardoor zij in staat is mensen en dieren te betoveren. Als ze die krachten gebruikt voor iets goeds is het een witte heks, en anders is het een zwarte heks. In sprookjes is het meestal een valse vrouw die anderen kwaad doet.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013
Kabouter
Een kabouter is een heel klein mensje. In het echt bestaan ze natuurlijk niet. Ze komen vooral voor in fantasieverhalen. Een kabouter ongeveer 15 centimeter lang, van puntmuts tot aan de voeten. Kabouters wonen in huisjes onder bomen. Een kabouter houdt ervan op een paddenstoel te zitten. Een kabouter is vaak stevig en heeft een volle, witte baard en snor (een kaboutermeisje natuurlijk niet!). Kabouters worden heel oud, wel 400 jaar oud. Met dieren en mensen kunnen kabouters het goed vinden, maar zij zijn erg verlegen.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013
Feeën
Doorgaans worden feeën voorgesteld als kleine, mooie wezentjes met doorzichtige vleugeltjes en een lichtgekleurd gewaad. Veelal wordt verondersteld dat feeën een magische wereld bewonen, maar desalniettemin in relatie met de mens leven. Ze zouden mensen kunnen meenemen naar de sprookjeswereld, waarvandaan deze niet terug kunnen keren zolang ze daar eten en drinken. Meestal worden ze niet gezien als gevaarlijk, maar in sommige verhalen komen feeën voor die dodelijk kunnen zijn, met name als mensen verliefd op ze worden.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013
Reus
Reuzen zijn grote antropomorfe wezens die gevreesd worden om hun kracht. Desondanks zijn ze niet altijd agressief, vaak hebben ze mensen geholpen bij het bouwen van grote bouwwerken. Ook heuvels, zeker in het vlakke Nederland en Vlaanderen, of eilanden, zoals in Denemarken, worden wel aan reuzen toegeschreven. Opmerkelijk is dat hun manieren ongepolijst zijn en dat ze zeer weinig spreken, hoewel ze dat meestal wel kunnen. Anders dan kabouters en elfen, die men nog in het bos of elders in de natuur kan aantreffen, zijn reuzen in de volksverhalen bijna altijd uitgestorven, uitgemoord of verdwenen.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013
Prins
Prinsen zijn over het algemeen de redder in nood in sprookjes. Ze houden zich meestal aan de 6 hoofwaarden van ridderlijkheid namelijk eer, kracht, moed, trouw, vrijgevigheid en eerlijkheid.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013
Elf
Elfen leven doorgaans in bossen, bloemen, aan rivieren en bronnen maar soms ook ondergronds. Ze worden doorgaans afgebeeld als kleine jonge mannen en vrouwen met een haast bovennatuurlijke schoonheid. Ze bezitten grote wijsheid en ze zijn meestal goedaardig en helpen de mens. Vaak worden elfen afgebeeld met puntoren en vleugels.
Bron: World Wide Web 2013 / Wikipedia 2013